NaTurek Nasz Brie naturalny zasmakuje wszystkim amatorom apetycznych posiłków. Jest tak dobry, że każdy w mig sięgnie po kolejny kawałeczek, i kolejny… Delikatny i rozpływający się w ustach ser z miękką skórką z porostem białej pleśni, kusi czystym, mlecznym smakiem.

Nic dziwnego, wszak wyrabiany jest z pełnowartościowego mleka z rodzinnych gospodarstw.  Tam, wśród zielonych łąk, otoczone troską, spokojnie pasą się krowy.

Nasz Brie naturalny jest doskonały do kanapek, sałatek, jako przekąska lub na deskę serów.

Szykujesz dużą ucztę? Wybierz większe opakowanie Naszego Brie Naturalnego (170 g).

Gramatura: 125 g lub 170 g

 

Tarta ze szparagami + NaTurek Nasz Brie naturalny

Na formę ok. 23 cm

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g dobrze schłodzonego masła,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • opakowanie sera NaTurek Nasz Brie naturalny,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 3 jajka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki mielonego białego pieprzu,
  • pół pęczka szparagów.

 

Przygotuj ciasto. Mąkę, sól i cukier wsyp do dużej miski, wymieszaj. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do mąki. Rozcieraj palcami składki do powstania grubej kruszonki. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż całość na stolnicę. Szybko zagnieć, tylko do momentu połączenia się składników w jedną całość. Uformuj z ciasta kulę, schowaj do szczelnego opakowania i wstaw do lodówki na ok. 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek i przełóż do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm (ceramicznej formy nie trzeba wykładać papierem). Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem, przykryj srebrną folią do pieczenia i obciąż z wierzchu, np. suchą fasolą. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, delikatnie zdejmij obciążenie i folię, a potem dopiekaj jeszcze 10 minut.

Przygotuj nadzienie. Wlej śmietanę do miski, dodaj jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj składniki. Delikatnie przelej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż przekrojone wzdłuż świeże szparagi i kawałki sera. Piecz ok. 30 minut, aż wierzch delikatnie się zrumieni. Podawaj tartę na ciepło lub na zimno.