Chwile spędzane w domu, z bliskimi cieszą najbardziej. Wspólne przygotowanie sałatki, czy pizzy to idealny czas na rodzinne pogaduchy. Albo na rozmowy z przyjaciółmi, którzy postanowili Cię niespodziewanie odwiedzić. Tym bardziej, że z serem sałatkowym Islos z łatwością szybko wyczarujecie rozmaite pyszności. Wystarczy kilka sekund, by już w opakowaniu, bez brudzenia kuchennego blatu pokroić ser w idealne kostki. Pozostaje tylko wybór: grecka sałatka czy pizza z serem Islos? A może masz inny wyśmienity pomysł? Islos zawsze łączy wspaniały smak i wygodę przygotowania. Smacznego!

Gramatura: 180g.

 

Sałatka z gotowaną soczewicą + NaTurek Islos 

Na cztery porcje

  • Opakowanie sera NaTurek Islos,
  • 250 g ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 2 garści rukoli,
  • 80 g świeżego jarmużu,
  • 4 mini cukinie,
  • pęczek świeżych szparagów,
  • łyżka oliwy extra virgin,
  • bratki do dekoracji, opcjonalnie.

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1,5 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego,
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
  • pół ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Soczewicę wsyp do dużej miski, dodaj do niej umytą rukolę. Umyty i osuszony jarmuż rozłóż na talerzu. Usuń z niego wszystkie twarde łodyżki i porwij na mniejsze kawałki. Skrop oliwą, posyp odrobiną soli i odstaw na kilka minut. W międzyczasie pokrój cukinię i szparagi w bardzo cienkie plasterki. Dodaj do miski z soczewicą. Jarmuż dokładnie „wymasuj” z tłuszczem, aby zrobił się nieco bardziej miękki. Liście powinny być wszędzie pokryte oliwą. Dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki dressingu włóż do niedużego słoiczka, szczelnie zakręć i energicznie potrząsaj do ich połączenia się. Dodaj sos do sałatki, delikatnie wymieszaj i przełóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż ser Islos wycięty w serduszka (możesz użyć do tego wyciskarki do małych ciastek) lub pokrój go w kostkę. Możesz dodać również jadalne kwiaty, np. kolorowe bratki.