NaTurek GrandBlue Intensywny to ser z niebieską pleśnią. Produkowany jest wyłącznie z mleka pochodzącego z rodzinnych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu nie większym niż 50 km od zakładu produkcyjnego w Turku. Daje nam to pewność że mleko jest zawsze świeże i najwyższej jakości.

Ser NaTurek GrandBlue Intensywny dojrzewa przez 30 dni w określonych warunkach temperatury i wilgotności. Ma intensywny, lekko słony smak oraz twardą, łatwą do krojenia konsystencję. Świetnie nadaje się do kanapek oraz jako składnik sosów i sałatek.

Gramatura: 100 g

 

Grzanki z pieczonymi winogronami + Naturek GrandBlue Intensywny

Na ok. 14 grzanek

  • 2 opakowania sera Naturek GrandBlue Intensywny,
  • 300-400 g dużych różowych winogron,
  • Bagietka,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta soli,
  • listki świeżego tymianku do dekoracji.

 

 

 

 

Piekarnik rozgrzej do 200°C, najlepiej z termoobiegiem i grillem. Winogrona ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasmaruj je oliwą. Posyp odrobiną soli. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż owoce zaczną łapać kolor i delikatnie pękać. Pod koniec pieczenia miej je na oku, bo lubią się przypalić. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do lekkiego przestygnięcia. W czasie pieczenia winogron przygotuj grzanki – pokrój pod ukosem bagietkę na średniej grubości kromki i zezłoć je w tosterze lub w piekarniku. Na każdą grzankę połóż plaster sera NaTurek GrandBlue Intensywny i dodaj winogrono. Możesz również posypać grzankę listkami świeżego tymianku. Resztę winogron delikatnie przełóż na talerz i podaj razem z grzankami, do podjadania. Podawaj od razu, kiedy winogrona są w środku jeszcze lekko ciepłe.