NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy to ser z niebieską pleśnią. Produkowany jest wyłącznie z mleka pochodzącego z rodzinnych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu nie większym niż 50 km od zakładu produkcyjnego w Turku. Daje nam to pewność, że mleko jest zawsze świeże i najwyższej jakości. To między innymi dlatego nasz ser jest wyjątkowy.

Przepis na niego wywodzi się z oryginalnej receptury Roquefort. Jej sekretem są specyficzne gatunki pleśni Penicillum Roqueforti, pochodzące z Włoch, z regionu Kampania oraz unikalny proces dojrzewania, który trwa 5 tygodni.

Największą rolę odgrywa tu w 100% ręczna pielęgnacja sera, kontrolowane warunki temperatury i czas. Dojrzewanie przebiega powoli, nie pospieszamy go. Jakość GrandBlue jest kontrolowana na każdym etapie produkcji.

Te wszystkie elementy sprawiają, że GrandBlue bogaty i kremowy ma zbalansowany, ewoluujący w ustach smak, owocowy aromat oraz niezwykle kremową konsystencję. Idealnie nadaję się na deskę serów lub jako samodzielna przekąska.

Gramatura: 100 g

 

Sałatka z dynią + NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy

Dla 4 osób

  • 2 opakowania sera NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy,
  • nieduża sałata dębowa,
  • nieduża sałata rzymska,
  • 1/2 małej główki sałaty radicchio,
  • 400-500 g ulubionej dyni do pieczenia,
  • garść prażonych orzechów – włoskie, laskowe i migdały,
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni.

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1,5 łyżki białego octu winnego,
  • pół małego ząbka czosnku,
  • płaska łyżeczka miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Sałaty umyj i osusz. Sałaty dębową i rzymską porwij na kawałki, a radicchio pokrój w cienkie paski. Dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki o grubości ok. 2 cm, skrop oliwą, posól, a potem rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz do miękkości, w zależności od rodzaju dyni, ok. 20 minut. Wyjmij i poczekaj aż przestygnie, następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Przygotuj dressing – czosnek przeciśnij przez praskę, następnie włóż wszystkie składniki do niedużego słoiczka, szczelnie zakręć i energicznie potrząsaj do połączenia się składników oraz rozpuszczenia miodu. Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej dressingiem i delikatnie wymieszaj całość. Przełóż sałatkę na talerze, dodaj ser NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy podzielony na duże kawałki, podawaj od razu. Dodatkiem do sałatki może być bagietka lub paluszki grissini.